Futbol, Genel, Öne Çıkanlar, Yazarlar, Yazarlarımız

Kim Bu Lazio

Kim Bu Lazio
Tolga Bilgi

Aslında Avrupa futbolunu biraz yakından takip edenler biliyorum ki az çokta olsa Lazio hakkında bir bilgiye sahiptir. Bu yüzden Kim Bu Bate ve Kim Bu Plzen yazılarımdan sonra  yazmazsam eksiliğini hissedeceğim bir yazı olacağından, birazda uğurlu geldiğine inanarak yazacağım bir yazı aslında. Ayrıca Bate yazımın sonunda Çeyrek Final çok uzak değil demiştim, Napoli’yi şaşalı bir şekilde eleyen Plzen içinse bir şans dedikten sonra Çeyrek Final hakkında birşeyler karalar duruma gelmekde ayrı bir iştah konusu.

Lazio ; Amsterdam’a giden ışıklı bir cadde gibi…

İtalya’nın en köklü kulüplerinden, 1900 yılında askerler tarafından kurulmuş, siyasi yönü güçlü bir kulüp Lazio. Roma şehrinin özerk bölgelerinden birinde nefes alan, taraftarları ateşli, maçlarını Olimpico stadında oynayan bir kulüp. Ama ben Lazio’nun ligden çok bu seneki Avrupa macerasından bahsetmek istiyorum biraz.

Zaten Lazio kentinde de ligden konuşulmuyor haftalardır. Son 9 lig maçının sadece birisini kazanmış ve son 3 lig maçınıda üst üste kaybetmiş durumdalar. Yani bizim kafamız tamamen Avrupa Ligi’nde demenin bir başka yolu diyebiliriz belkide onlar için. İşte özellikle sırf bu yüzden bile çok dikkat edilmesi gereken bir ekip. Tamamen Avrupa Ligi’ne kanalize olmuş durumdalar.

Lazio 1 tane ön eleme oynayarak gruplara kaldı ve Tottenham,Pana,Maribor’un olduğu gruptan Tottenham’la beraber elele çıktılar. Buraya kadar oynadığı 8 karşılaşmanın 5 tanesini kazanıp 3 tanesini berabere bitirerek yenilmeden bizimde yakından tanıdığımız B.M’gladbach’ın rakibi oldular. Aslında bizim karşımıza gelmelerini sağlayan en enteresan maçıda bu eşleşmenin ilk maçında oynadılar. Gladbach maça hızlı başladı ve penaltı ile öne geçti, sonra Lazio üst üste bulduğu gollerle 1-2 yaptı durumu. Lazio artık maça hakim olurum dediği anlarda bir penaltı daha kazandı Gladbach fakat yararlanamadı. Üstüne bir penaltı daha kazandığı gibi bu pozisyonda Lazio 10 kişi kaldı. Kazandıkları 3. Penaltıyı gole çeviren Gladbach durumu 2-2 yaptı. Birde serbest vuruştan güzel bir gol bulan Gladbach 3-2 öne geçmeyi başarmıştı. Penaltı kaçıran, rakibi 10 kişi kalan Gladbach az olan avantajını biraz daha yukarı çekmek isterken 90. Dakikada Lazio adına Kozak’ın kafasına engel olamadı ve bu enteresan karşılaşma 3-3 sona erdi. Rövanşta maçın henüz başında inanılmaz bir defans hatası yapan Gladbach sonunu ilk maçtan beri kendi eliyle yazmaya devam ediyordu ve gardınıda düşürmüştü. Nihayetinde bu karşılaşmayıda 2-0 kazanan Lazio bir sonraki turda Stutgart’ın rakibi oldu. Bu maçların detayına girmeyeceğim ama Stutgart’ın Lazio karşısında çok fazla bir varlık gösteremediğini söylemek mümkün. Deplasmanda 0-2 ve kendi evinde 3-1’lik skorlarla rahat bir tur atladı Lazio.

Tüm bu karşılaşmalardan sonra bizim rakibimiz oldular. Gruplardan sonra eleme turlarında oynadıkları 4 karşılaşmadan da yenilmeden ayrılan Lazio, bu sene Avrupa Ligi’nde toplamda 12 maç oynadı ve 8 tanesini kazanıp kalan 4 karşılaşmayı berabere bitirdi. Bu 12 karşılaşmada 24 gol buldular ve 10 tanesini Klose’nin yokluğunda daha çok forma şansı bulan Kozak attı. Ona en yakın destek 4 golle Floccari’den geldi ama bizim maça oda yetişemeyebilir. Sakat isimler arasında Konko ve Zarate’de var ama tüm bu sakat oyuncuların bizim maça yetişip yetişmeyecekleri net değil. Fakat şu varki bizim maçlarda oynasalar bile ne kadar performans gösterebilecekleri de net değil.

Sakatlar avantaj olabilir ama başka avantajlarımızda var…

Bir başka avantajımızda kuşkusuz cezalı olan Lazio’nun seyircisinden yoksun olacağı. Biz bu konuda bu sene acı tecrübeler yaşamadan atlattık belkide ama seyircisiz oynamanın zorluğunuda biliyoruz. Bu yüzden ilk maçta alacağımız avantajlı bir skor, ikinci maçta Lazio’yu baskılı oynamak zorunda bırakır. Baskılı oyunuda itici gücünüz seyirci olmadan yapabilmek hiç kolay değil.

Yine enteresan bir avantajımız var. Aslında bu avantaj bana göre var, şöyle ki ; Lazio ile maçlarımız 4 ve 11 Nisan tarihlerinde. Lazio ile çeyrek final oynuyorsunuz ve tarihler belli. Bu tarih aralığında öyle bir maça çıksınlarki, hem biraz yıprasınlar, hem kafalarını biraz meşgul etsin, hemde mecbur önemsemek zorunda olsunlar desem nasıl olur ? Evet Lazio 8 Nisan’da Roma ile oynayacak. İtalya ligi’ni yakında takip edenler bilirki bu sadece bir derbi değil, siyasi nedenlerden ötürü kin ve nefret içerisinde oynanan bir karşılaşma. Hatta ben eminimki Çeyrek Final’den elenelim ama Roma maçını kazanalım diyen binlerce Lazio’lu vardır. Üstüne da Juventus karşısına çıkacaklar ki, bu iki maçı kaybetmeleri ligdeki konumlarını, bizim maçlardaki performanslarıda belkide sezonun kaderlerini çizecek kendi adlarına. Yani 3’er gün arayla 4 önemli karşılaşmaya çıkacaklar.

Aslında bizde çok farklı değiliz ama rakipler açısından ufak tefek avantajlarımız var. Mesela biz Ordu ile oynayacağız.  Fenerbahçe’mizin teknik analizinede bu saatten sonra girmeyeceğim çünkü herkesin bir fikri vardır zaten. Sonuç olarak turu kim  geçer derseniz, bence Fenerbahçe’miz Lazio önünde birazda bahsettiğim avantajlarla birlikte tura yakın olan taraftır. Kadıköy’deki maçta iki maçtır takımından uzak kalmış ve dolayısıyla takımına susamış taraftarlarımız önünde Lazio’nun ciddi sorunlar yaşayacağını düşünüyorum, ki bu maç Çeyrek Final maçı.

Final’e 4 maç kaldı. Çeyrek Final uzak değil demiştik ve Çeyrek Final’deyiz. Bana göre Final’de uzak değil.

Ama önce Lazio. Sonra bambaşka heyecanlar..