Futbol, Genel, Haber, Öne Çıkanlar, Yazarlarımız

NE İSTEDİĞİMİZ BİLİYOR MUYUZ ? | MEHMET ALİ MESRUOĞLU

NE İSTEDİĞİMİZ BİLİYOR MUYUZ ? | MEHMET ALİ MESRUOĞLU
Mehmet Ali Mesruoğlu

“Fenerbahçe taraftarı başkadır böyle futbol istemez” klişeleri birçok futbol yorumcusunun ana besin kaynağı oldu.

Peki, biz ne istiyoruz? Örneğimiz hangi Fenerbahçe ya da hangi takım? Fenerbahçe gerçekten kötü mü? Gerçekten bunu düşünüyor muyuz?

Öncelikle Fenerbahçe yeni bir takım. Fenerbahçe hiçbir hücuma yönelik olumlu istatistikte ilk 4’ün dışında değil.

Klişelere gelelim. Aykut Kocaman hep pas oynatır. Maç başına kısa pas rakamları en çok Başakşehir’de, diğer şampiyonluk adaylarında aynı. Ara pas aynı. Maç başına adam geçme sayısı aynı. Özlenen futbolun en belirgin göstergelerinden maç başına adam geçme lideri de Fenerbahçe.

Tabi ki istatistikler her şeyi göstermez, ama bir şeyleri de gösterir. Hiç değilse, bu takım üzerine kurulmak istenen algıyı ve itibarsızlaştırma çabalarını gösterir.

Gelin şimdi bu algı operasyonuna hakem hatalarını ekleyelim. Bu arada hatanın “istenmeyen ve bilmeyerek yapılan yanlış” anlamı düşünüldüğünde, hakem hatası demek çok masumane kalıyor. Üstüne istatistik bilimini ortadan kaldıracak basit hata ve sakarlıkları düşünelim. Bir de bu algı operasyonları ve kulüp içi siyasetin tribün yansımasını da ekleyip başarı değerlendirmesi yapmamız gerekiyor.

O zaman ya şimdi kolayına kaçalım ve Aykut Kocaman Fenerbahçe’nin hocası değil diyelim ya da biraz daha gerçekleri görerek hocamıza sahip çıkalım, takımımıza sahip çıkalım; maddi (hakemin düdüğünü, rakibin ayağını titreten) ve manevi (totemlerimiz, dualarımız) gücümüzü hatırlayalım ve hatırlatalım.

Ben ne istediğimi biliyorum. Aykut Kocaman’a sahip çıktıkça, Kocaman yarınlara inanıyorum ve yaratılan kocaman yalanları görmezden geliyorum.

MEHMET ALİ MESRUOĞLU